4 Ιουλ 2016

Για Τις Εξελίξεις Στην Επιχείρηση ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.


                                                                                         
  Άλλη μια επιχείρηση στον κλάδο του εμπορίου προστίθεται στη λίστα των υπό πτώχευση επιχειρηματικών ομίλων, με  αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ακόμη 13.000 εργαζόμενοι να  χάσουν τη δουλειά τους, ως αποτέλεσμα της κρίσης και του ανταγωνισμού επιχειρηματικών ομίλων.
Με αυτή την αρνητική εξέλιξη έρχεται να επιβεβαιωθεί αυτό που για χρόνια τώρα «φωνάζουν» οι ταξικές δυνάμεις στο εργατικό κίνημα ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη, που υπόσχεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ -σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων- αλλά και όλα τα κόμματα που στήριξαν και στηρίζουν αυτόν τον δρόμο, περνά μέσα από πτωχεύσεις, συγχωνεύεις, εξαγορές εταιριών, με μόνιμα θύματα μόνο τους εργαζόμενους. Εκτίθενται αυτές οι δυνάμεις, που όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης υπεράσπιζαν και υπερασπίζουν τα κέρδη των μεγαλοεργοδοτών,  συκοφαντούν τους αγώνες των εργαζομένων, τις απεργίες, τις εργατικές διεκδικήσεις και κινητοποιήσεις, με το ιδεολόγημα ότι οι αγώνες κλείνουν τις επιχειρήσεις και αυξάνουν την ανεργία.

Αποδεικνύεται  επίσης ότι καμιά κυβέρνηση -όσο αριστερή, φιλολαϊκή, δίκαιη και αν θέλει να παρουσιάζεται- δεν μπορεί να κάνει «αρνάκια»  τους «λύκους» των επιχειρηματικών κερδών, δεν μπορεί να υπηρετεί τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και ταυτόχρονα να προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Όταν όχι μόνο διατηρείται ανέπαφο όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά παίρνονται και συνεχώς καινούργια μετρά που επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο τη θέση των εργαζομένων. Είναι γνωστά τα επόμενα μετρά που σχεδιάζει η κυβέρνηση μέσα στο φθινόπωρο σε μια σειρά ζητήματα γύρω από τα εργασιακά: απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων,  περεταίρω χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα των επιχειρήσεων προς χειρότερη κατεύθυνση για τούς εργαζόμενους κα.
Με βάση λοιπόν την εμπειρία που έχουμε πλέον κατακτήσει οι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης κατανοούμε ότι η απόφαση που εξέδωσε την Παρασκευή το δικαστήριο για προσωρινή προστασία από τους πιστωτές δεν διασφαλίζει σε τίποτα τους εργαζόμενους της «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ». Το σχέδιο αναδιοργάνωσης που κατέθεσε η εταιρεία, αναφέρεται σε μείωση του κόστους λειτουργίας και παραγωγής, κάτι που σαφώς δεν παραπέμπει σε διασφάλιση των μισθών και θέσεων εργασίας, και παράλληλα,  στοχοποιεί ευθέως το δικαίωμα στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση.
Μόνο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μπορούν πραγματικά να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους, παλεύοντας οργανωμένα, μέσα από τα αγωνιστικά ταξικά σωματεία τους και παραμερίζοντας όλους εκείνους τους συνδικαλιστές που θέλουν «αγκαλιές»  με τον εργοδότη και τους εργαζόμενους παθητικούς θεατές των εξελίξεων .
Το σωματείο Ιδιωτικών Υπάλληλων Αθήνας εκφράζει  την ταξική του αλληλεγγύη συμπαραστέκεται και στηρίζει απόλυτα τα αιτήματα και τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ».

ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ 
ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΗ
 
AΘΗΝΑ 3/7/2016


Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ