6 Νοε 2013

ΣΥΣΚΕΨΗ-ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΜΕΣΩ ΜΚΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ 8/11 ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 6/11 ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Από τις πρώτες μέρες που ξεκινήσαμε ν’ ασκούμε τα καθήκοντα μας, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις δύσκολες συνθήκες δουλειάς, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων βρέθηκε στο πλευρό μας. Κάλεσε σε συσκέψεις όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν στα μουσεία και τις εφορείες αρχαιοτήτων μεσω Μ.Κ.Ο. Αποτέλεσμα των συσκέψεων ήταν η συγκρότηση επιτροπής αγώνα με σκοπό τον αγωνιστικό συντονισμό όλων των εργαζομένων. Επίσης, το σωματείο παρενέβει στην UNESCO για το ζήτημα των πληρωμών.
            Η επιτροπή αγώνα εργαζομένων  μέσω ΜΚΟ, που συσπειρώνει έναν αριθμό συναδέλφων από τα εξής μουσεία και εφορείες αρχαιοτήτων: Επιγραφικό, Αρχαιολογικό, Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, Λαϊκών Οργάνων, Γουλανδρή, πραγματοποίησε συνεχόμενες παρεμβάσεις: στον Διευθυντή του γραφείου του Υπουργού κ. Καρακατσάνη, στον Υπουργό κ. Παναγιωτόπουλου, στον διευθυντή της Διαχειριστικής Αρχής κ. Νταή, στα γραφεία της Μ.Κ.Ο Ε.Π.Ε.Κ.Α. Στις παρεμβάσεις συμμετείχε αντιπροσωπεια του Δ.Σ του Σωματείου των Ιδιωτικών Υπαλλήλων καθώς και μέλη της επιτροπής του Π.Α.ΜΕ στον Πολιτισμό. Αποτέλεσμα αφενός των παρεμβάσεων ήταν να προχωρήσει η διαδικασία καταβολής των δεδουλευμένων στις Μ.Κ.Ο ΕΠΕΚΑ  και UNESCO, αφετέρου ν’ αναγνωριστεί απ’ τους εργαζόμενους πως η μαζική, ενιαία οργανωμένη παρέμβαση ασκεί πίεση και μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την επίθεση που δεχόμαστε στα δικαιώματά μας .

            Το πλαίσιο πάλης που βάλαμε, ως επιτpοπή από την πρώτη στιγμή δεν απαιτούσε μόνο τα δεδουλευμένα αλλά συνολικές διεκδικήσεις που πρέπει να έχουμε ως εργαζόμενοι. Με το αίτημα «Να μην καταργηθούν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας» αναδείξαμε την κόλαση που στρώνει η εκάστοτε εργοδοσία στη νέα βάρδια των εργαζομένων. Ήδη «τρέχουν» κοινωφελή προγράμματα με 480 και 420 ευρώ, με χειρότερες συμβάσεις από αυτές που έχουμε υπογράψει.
            Ως  επιτροπή αγώνα εργαζομένων  μέσω ΜΚΟ αναδείξαμε, πως απαιτείται αναζωογόνηση-ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση, κόντρα σε λογικές έξω απ’τα σωματεία ή όλα τα σωματεία είναι το ίδιο, λογικές που ως αποτέλεσμα έχουν ο εργαζόμενος να γίνεται βορά στις ορέξεις του εργοδότη. Αλλά και κόντρα σε όσους λένε καιροσκοπικά, οτι τα σωματεία τα θέλουμε για να καλύπτουν τους εργαζόμενους μόνο σε απεργίες και να στέλνουν επιστολές συμπαράστασης γι’αυτά που παιρνάνε οι εργαζόμενοι.  Αναδείξαμε, πως ο αγώνας απαιτεί συνέχεια και πέραν της 7μηνης σύμβασης που ‘χουμε υπογράψει. Απαιτεί οργάνωση στο σωματείο, με τον κάθε συνάδελφο ξεχωριστά να λαμβάνει ατομική ευθύνη. Μέσα από την σωματειακή του επιτροπή να μεταφέρει στο σωματείο τις διαθέσεις των συναδέλφων του. Τα  σωματεία αποκτούν ζωή και δράση πάνω στις γνώμες και στις πρωτοβουλίες των συναδέλφων. Η επιτροπή αγώνα εργαζομένων μέσω ΜΚΟ απαιτείται να μαζικοποιηθεί και όλο και περισσότεροι συνάδελφοι να συμμετέχουν στις συσκέψεις και στη δράση της. Να αποφασίζουν με συλλογικές διαδικασίες για το δυνάμωμα των αγώνων.

Συνάδελφοι,

            Στα ήδη διογκωμένα προβλήματά μας προστέθηκε και αυτό της καταβολής μικρότερου χρηματικού ποσού στους εργαζόμενους της Μ.Κ.Ο Ε.Π.Ε.Κ.Α. Η εν λόγω Μ.Κ.Ο σε αντίθεση με τις υπόλοιπες κατέβαλε δεδουλευμένα με βάση τις εργάσιμες ημέρες και όχι με βάση το μηνιαίο μισθό των 625 ευρώ που αναφερόταν στη σύμβαση. Σε αυτά φυσικά δεν συμπεριελήφθησαν οι ημέρες των αργιών και σαφώς οι ημέρες διακαιολογημένης απουσίας ακόμη και με χαρτί γιατρού. Απότελεσμα αυτής της τακτικής δεν είναι μόνο λιγότερα χρήματα στις ήδη αδειανές τσέπες των εργαζομένων αλλά και η απώλεια του δικαιώματος πολλών από αυτούς να λάβουν από τον ΟΑΕΔ το επίδομα ανεργίας.



ημωηξληξ﷽﷽τικο            Γι’αυτό συνάδελφοι πρέπει να εντείνουμε την πίεση απέναντι στις Μ.Κ.Ο. και στο Υπουργείο Πολιτισμού. Έχουμε μπροστά μας την πανεργατική απεργία στις 6 Νοέμβρη. Μια απεργία που θα μετρηθούμε όλοι μας. Η απόφαση για απεργία είναι συνειδητή πράξη και όχι τυπική υπόθεση. Είναι απόφαση για αγώνα και αντίσταση που πρέπει ν’ απλωθεί σ’ όλα τα μουσεία, στον κάθε συνάδελφο ανεξάρτητα από τη σύμβαση εργασίας. Τώρα πρέπει ν’ ανοίξει στα μουσεία η συζήτηση γιατί πρέπει όλοι ν’ απεργήσουμε. Γιατί δεν πρέπει ν’ ανεχτούμε τις συνθήκες της σύγχρονης εξαθλίωσης, το καθεστώς κακοπληρωμένης, απλήρωτης εργασίας, τις στρατιές ανέργων. Γιατί πρέπει να βρεθούμε στο πλάι των ταξικών σωματείων, εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας στην εργασία.


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
v                  Άμεση  καταβολή όλων των δεδουλευμένων και συνεπή καταβολή των μισθών µας τους επόμενους μήνες.

v                  Άμεση καταβολή των ενσήμων µας στο ΙΚΑ  και άμεση σφράγιση των ασφαλιστικών βιβλιαρίων μας.

v                  Καταβολή όλων των δεδουλευμένων στη βάση μηνιαίου μισθού των 625 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους των Μ.Κ.Ο χωρίς εξαιρέσεις.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
v                  Δικαίωμα αδείας (κανονική, ασθενείας κ.τ.λ.) και επιδόματα αδείας.
v                  Να προσμετρώνται ως δεδουλευμένα οι υπερωρίες και με προσαυξήσεις τα σαββατοκύριακα και οι νυχτερινές ώρες.
v                  Το πρόγραμμα και η χρηματοδότηση του να περάσει στο Υπουργείο Πολιτισμού, να φύγουν οι ΜΚΟ από αυτά τα προγράμματα και το 5% του προγράμματος να αποδοθεί στους εργαζόμενους.
v                  Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
v                  Να μην καταργηθούν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Η πλούσια πείρα που έχουμε αποκομίσει από τη δουλειά μας μέχρι τώρα πρέπει να μείνει παρακαταθήκη για όλους τους συναδέλφους. Τα προβλήματα που υπάρχουν είναι κοινά και έχουμε την εμπειρία να τα αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί.

·                     Κανένας μόνος του απέναντι στην απληρωσιά, την ανασφάλιστη εργασία και τους όρους εργασίας που θυμίζουν κάτεργο.
·                     Συζητάμε, συντονίζουμε τη δράση μας, εμπλουτίζουμε το πλαίσιο πάλης με βάση και νέα δεδομένα από τους χώρους δουλειάς μας.


Καλούμε σε σύσκεψη την Παρασκευή 8/11 στις 7 μ.μ. στα γραφεία του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων 3ης Σεπτεμβρίου 48Β, 3ος όροφος στην Αθήνα, με σκοπό να συντονίσουμε, να οργανώσουμε και να προγραμματίσουμε τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες μας.



ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ 24ωρη ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΝΟΕΜΒΡΗ 10:30 π.μ. ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ ΜΕ ΤΟ Π.Α.ΜΕ.