26 Απρ 2012

Πρόταση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2012 της Γραμματείας Εμπορίου Υπηρεσιών του Π.Α.ΜΕ

Συναδέλφισσες  Συνάδελφοι


Η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας του κλάδου μας (Ο.Ι.Υ.Ε.) θα προχωρήσει στην υπογραφή Σ.Σ.Ε για μια ακόμη χρονιά που θα είναι πίσω από τις ανάγκες μας αλλά και στην γραμμή που θέλουν εργοδότες και κυβέρνηση.
Οι συμβάσεις που υπογράφει η ΟΙΥΕ είναι:
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ: Η/Υ, ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ, ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΓΡΑΦΕΙΩΝ, ΦΥΛΑΚΩΝ. ΡΑΔΙΟΤΑΞΙ ,ΚΟΥΡΙΕΡ-ΒΙΒΛΙΩΠΟΛΕΙΩΝ-ΕΜΠΟΡΙΟΥ-ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΕΙΩΝ-ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ, ΠΕΡΙΟΔΕΥΟΝΤΩΝ ΠΩΛΗΤΩΝ.
 
Οι συμβάσεις που η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ θέλει να υπογράψει στο όνομα της διαφύλαξης του θεσμού των Σ.Σ.Ε. είναι απαράδεκτος συμβιβασμός, γίνεται ερήμην των εργαζόμενων του κλάδου και δεν πρέπει να γίνουν αποδεχτές.
Σήμερα οι εργοδότες στα μεγάλα πολυκαταστήματα ( HONTOS-FOKAS-ATTICA- MALL- GOLDEN HALL-AVENUE-EMPOLI), σούπερ μάρκετ (ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ – ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ- ΑΒ-ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ- ΜΑΣΟΥΤΗΣ             - ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ- ΑΡΙΑΝθΗ) εταιρίες καθαριότητας ( ΑΡΙΑΔΝΗ- ISS) προχωρούν ανοιχτά σε απολύσεις και μειώσεις μισθών, σε πολλές αποθήκες Λοτζίστικ απειλούν, η δέχεσαι την μείωση η απολύεσαι. 
Επίσης σε πολλές ακόμα επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα οι διαθεσιμότητες, οι απολύσεις τους τελευταίους μήνες έχουν πάρει τη μορφή της χιονοστιβάδας, που από τη μια, μεταφράζονται σε χρήμα για την εργοδοσία, από την άλλη, στρώνεται το έδαφος για δουλειά ήλιο με ήλιο, με παναθλίους μισθούς, χωρίς συλλογικές συμβάσεις.
Η εργοδοσία έχει γίνει πιο επιθετική, απέναντι στις διεκδικήσεις των εργαζόμενων, απειλεί με μειώσεις μισθών, με απολύσεις, αξιοποιεί το αντεργατικό  πλαίσιο της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου, της Ε.Ε., ότι δε θα ισχύσει καμία κλαδική σύμβαση, δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα σε αυτό που αποτελούσε εμπόδιο στην αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων και τις ακόμα μεγαλύτερης κερδοφορίας του κεφαλαίου σε βάρος μας.  
H ατομική διαπραγμάτευση τείνει να γίνει καθεστώς καταδικάζοντας κυρίως τους νέους εργαζόμενους, της γυναίκες στο εμπόριο, τις υπηρεσίες, την καθαριότητα σε δουλειά με πανάθλιους μισθούς και ωράρια.

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου- Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ καλεί τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων να μην να μην δεχτούν καμιά συλλογική σύμβαση που θα μειώνει μισθούς, που θα τσακίζει δικαιώματα, καμία νομιμοποίηση τις σύμβασης που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ με τον ΣΕΛΠΕ.
Η πρόταση που εμείς καταθέτουμε στο κλάδο συνολικά αφορά Συλλογικές συμβάσεις με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.
Μια πρόταση που μπορεί να γίνει αφετηρία συσπείρωσης, οργάνωσης, των εργαζομένων του κλάδου, απάντηση στην επίθεση των εργοδοτών, συντονισμού και ενίσχυσης όσων δυνάμεων απορρίπτουν και γυρίζουν την πλάτη στους συνδικαλιστές της εργοδοσίας, που ταυτόχρονα είναι και στελέχη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και υλοποιούν τις πολιτικές τους.

Η πρόταση για συλλογική σύμβαση με ενιαία αιτήματα για όλο τον κλάδο είναι αναγκαία γιατί :

Μεγάλες επιχειρήσεις στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες δεκαετίες τώρα είχαν και εξακολουθούν να έχουν μεγάλα κέρδη παρά την κρίση.


  •         79 αλυσίδες σούπερ μάρκετ αύξησαν το τζίρο τους το 2010 στα 9,608 δισ. ευρώ από 9,488 δισ. το 2009.
  •          Οι 15 πρώτες αλυσίδες σε τζίρο καρπώθηκαν το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας.
  •      Από τα 9,608 δισ. ευρώ τζίρο των 79 σούπερ μάρκετ, στους 15 ανήκουν περισσότερα από 8 δισ.!
  •       Δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα ντόπια και ξένα μονοπώλια βρίσκονται στην πυραμίδα των πωλήσεων και καρπώνονται το μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων για αγορά ειδών πρώτης ανάγκης.
  •     Η γαλλική «Carrefour», τα «ΑΒ-Βασιλόπουλος», που ανήκει στη βελγική πολυεθνική Delheize, ο «Βερόπουλος», ο «Σκλαβενίτης», η «Μετρό» και ο «Μασούτης» είναι μεταξύ των αλυσίδων με τους μεγαλύτερους τζίρους, ενώ και η γερμανική «Lidl» συγκαταλέγεται μεταξύ της πρώτης τριάδας.
  •  Στην κορυφή της κερδοφορίας βρίσκονται «Βασιλόπουλος», «Σκλαβενίτης», «Μετρό» και «Μασούτης».
  •    Διανύουμε ήδη τους πρώτους μήνες του 2012 και οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς να έχουν πάρει μέχρι σήμερα δεκάρα τσακιστή με την εργοδοσία να απειλή θεούς και δαίμονες σε όποιον ζητήσει να πληρωθεί με την ΣΣΕ του κλάδου που ανήκει.
  •      Ο κάθε εργαζόμενος πρέπει να γνωρίζει ότι η  Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν καθορίζει μονό το ύψος του βασικού μισθού η του ημερομίσθιου, αλλά μια σειρά δικαιώματα όπως, ωράρια εργασίας, ασφαλιστικά δικαιώματα, προστασία της μητρότητας, φροντίδα των παιδειών μας, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς, είναι δηλαδή των σύνολο των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης απέναντι στα μονοπώλια και της πολυεθνικές που χρόνια τώρα καρπώνονται των πλούτο που εμείς παράγουμε.
  •       Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να καταργηθούν γιατί κατακτηθήκαν με το αίμα και τους αγώνες των πατεράδων μας. Είναι ένα ουσιαστικό όπλο τις άμυνας μας απέναντι στους εργοδότες.

Συναδέλφισσες Συνάδελφοι
Απέναντι στον πόλεμο που μας έχει κηρύξει η κυβέρνηση, η εργοδοσία, σε  συνεργασία με τον κυβερνητικό- εργοδοτικό συνδικαλισμό,  εμείς απαντάμε με την οργάνωση των εργαζόμενων σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε κλάδο, για να μην υπάρχουν απολύσεις, μειώσεις μισθών, απλήρωτη δουλειά, για την προστασία των άνεργων για να αποκρούσουμε τα νέα αντεργατικά εγκλήματα, για δουλειά μόνιμη και σταθερή για όλους  με δικαιώματα.
Τώρα είναι ώρα ευθύνης για κάθε εργαζόμενο. Δεν σκύβουμε  το κεφάλι, δεν αποδεχόμαστε, τις ατομικές συμβάσεις, την ατομική διαπραγμάτευση για το πόσα θα χάσουμε, μακριά από τα σωματεία μας, έρμαια στα χέρια της εργοδοσίας.

Δυναμώνουμε την αντίσταση μας  με οργάνωση παντού, με επιτροπές αγώνα, σωματειακές επιτροπές σε κάθε χώρο δουλειάς.

Ενισχύουμε – μαζικοποιούμε τα ταξικά μας συνδικάτα, κανένας εργαζόμενος έξω από το σωματείο του. Κανένας μόνος του. Όλοι για έναν και ένας για όλους
Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να δεχτεί την υπογραφή συλλογικής σύμβασης που θα προβλέπει μείωση μισθών και κατάργηση δικαιωμάτων.

Γυρίζουμε την πλάτη στους εργοδοτικούς κυβερνητικούς συνδικαλιστές που μαζί με την εργοδοσία μας καλούν να συμβιβαστούμε, να υποταχτούμε στις ορέξεις τις εργοδοσίας.
Μας καλούν να δεχτούμε μειώσεις στους μισθούς μας, μειώσεις συνολικά των δικαιωμάτων μας  γιατί τάχα έτσι μόνο θα διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας,
δεν θα κλείσουν μαγαζιά και επιχειρήσεις, θα διαφυλάξουμε τον θεσμό των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων που θα προβλέπουν την σφαγή και την καταδίκη την δική μας, των οικογενειών μας, των παιδιών μας που θα παίρνουν 400 ευρώ στο 8ωρο και 200 ευρώ στο 4ωρο.   
Είναι δυνάμεις που δουλεύουν για την υποταγή της εργατικής τάξης βρίσκονται στην απέναντι όχθη από τους εργαζόμενους, αποτελούν το μακρύ χέρι της εργοδοσίας και της κυβέρνησης στις γραμμές μας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

Η πρόταση της Γραμματείας Εμπορίου-Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ απευθύνεται στα διοικητικά συμβούλια των σωματείων – συνδικάτων, στους εργαζομένους του κλάδου συνολικά, αποτελεί βάση για συζήτηση και είναι ανοιχτή σε προτάσεις.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
¨       Ωράριο εθνικό, υποχρεωτικό για όλους, μέχρι 48 ώρες λειτουργίας των καταστημάτων.
¨       Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
¨       Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων    ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους  σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
¨       Όχι στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, νομοθετική κατοχύρωση της.
¨       Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
¨       Υπογραφή Συλλογικών συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.
Ούτε ένα ευρώ μείωση στους μισθούς και στα μεροκάματα, κάλυψη των απωλειών,   Μονοετής Σ.Σ.Ε. 


Π.Α.ΜΕ  
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ  ΕΜΠΟΡΙΟΥΥΠΗΡΕΣΙΩΝ